Ciasteczka szachownice o dwóch smakach.
Waniliowo - czekoladowe.
Ciasteczka te robiłam dawno temu, dla koleżanki. Nie pamiętam teraz już przepisu, więc posłużę się przepisem zamieszczonym TUTAJ

Składniki:
a) 175 g miękkiego masła
b) 6 łyżek cukru pudru – (może być cukier z prawdziwą wanilią)
c) łyżeczka esencji waniliowej lub skórka starta z połowy pomarańczy (można pominąć)
d) 250 g mąki pszennej
e) 25 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania:
1. Rozpuść czekoladę w miseczce postawionej na garnku z gotującą się wodą.
2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wanilię lub skórkę pomarańczową i wymieszaj.
3. Ucieraj dodając mąkę.
4. Wyrób ciasto i podziel na dwie części. Do jednej dodaj stopioną czekoladę i dokładnie wyrób.
5. Obie części ciasta owiń szczelnie folią i włóż do lodówki na pół godziny.
6. Potem każdy kawałek ciasta rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 7,5 x 20 cm i grubości 3 cm.
7. Połóż prostokąty jeden na drugim (można posmarować lekko ubitym białkiem aby lepiej się skleiło). Dociśnij delikatnie.
8. Powstały grubszy prostokąt przekrój wzdłuż. Jedną połówkę przewróć na drugą stronę i znowu dociśnij.
9. Powstałą szachownicę pokrój na plastry grubości pół centymetra.
10. Plasterki ułóż płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Piecz 10 minut w temperaturze 180°C. Poczekaj kilka minut i przełóż ostrożnie ciasteczka do ostygnięcia na metalową kratkę.








Przepis i zdjęcia należą do strony 2 SMAKI.

Ciasteczka były naprawdę dobre. Kruche, rozpływające się w ustach. Polecam!


  PRZEJDŹ NA FORUM