

Grupa: Administrator 
Posty: 63 #947577 Od: 2012-5-28
| Ciasteczka te robiłam dawno temu, dla koleżanki. Nie pamiętam teraz już przepisu, więc posłużę się przepisem zamieszczonym
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Składniki: a) 175 g miękkiego masła b) 6 łyżek cukru pudru – (może być cukier z prawdziwą wanilią) c) łyżeczka esencji waniliowej lub skórka starta z połowy pomarańczy (można pominąć) d) 250 g mąki pszennej e) 25 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania: 1. Rozpuść czekoladę w miseczce postawionej na garnku z gotującą się wodą. 2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wanilię lub skórkę pomarańczową i wymieszaj. 3. Ucieraj dodając mąkę. 4. Wyrób ciasto i podziel na dwie części. Do jednej dodaj stopioną czekoladę i dokładnie wyrób. 5. Obie części ciasta owiń szczelnie folią i włóż do lodówki na pół godziny. 6. Potem każdy kawałek ciasta rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 7,5 x 20 cm i grubości 3 cm. 7. Połóż prostokąty jeden na drugim (można posmarować lekko ubitym białkiem aby lepiej się skleiło). Dociśnij delikatnie. 8. Powstały grubszy prostokąt przekrój wzdłuż. Jedną połówkę przewróć na drugą stronę i znowu dociśnij. 9. Powstałą szachownicę pokrój na plastry grubości pół centymetra. 10. Plasterki ułóż płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 11. Piecz 10 minut w temperaturze 180°C. Poczekaj kilka minut i przełóż ostrożnie ciasteczka do ostygnięcia na metalową kratkę.





Przepis i zdjęcia należą do strony
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
.
Ciasteczka były naprawdę dobre. Kruche, rozpływające się w ustach. Polecam! |